Jakie właściwości ma kwas foliowy?
Przede wszystkim witamina B9 ma istotny wpływ na rozwój oraz funkcjonowanie całego organizmu. Folacyna bierze bowiem udział w syntezie aminokwasów, a zatem w tworzeniu DNA. Tym samym przyczynia się do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania komórek, ponieważ wspiera dojrzewanie czerwonych krwinek (kwas foliowy ma właściwości krwiotwórcze). Wpływa również na poziom homocysteiny w organizmie. Należy mieć na uwadze, że organizm nie ma zdolności magazynowania kwasu foliowego. Z tego powodu witamina B9 wymaga codziennego dostarczania wraz z dietą.
Więcej o właściwościach kwasu foliowego przeczytasz w tym artykule: https://actifolin.pl/wlasciwosci-kwasu-foliowego/
Zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy
Zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy jest zależne od wieku oraz płci. Dzieci od 1. do 3. roku życia potrzebują najmniej spośród reszty kwasu foliowego: 150 μg. Wraz z rozwojem organizmu zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta. Dlatego od 4 do 6 lat potrzebuje on 200 μg witaminy B9, a w wieku 7-12 lat 300 μg. Dzieci powyżej 13. roku życia i osoby dorosłe potrzebują 400 μg kwasu foliowego na dobę. Zapotrzebowanie na folacynę wzrasta jednak u kobiet w ciąży (600 μg) i karmiących piersią (500 μg). Ostatnie dwa przykłady dotyczą zapotrzebowania, które jest niemal niemożliwe do uregulowania wyłącznie dietą, dlatego kobietom w ciąży i karmiącym piersią zaleca się suplementację kwasu foliowego.
Kwas foliowy w czasie ciąży
Kwas foliowy jest szczególnie istotnym składnikiem diety w czasie ciąży. Nie tylko przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych, ale także zmniejsza ryzyko występowania wady cewy nerwowej u dzieci. Cewa nerwowa jest strukturą, z której na późniejszym etapie rozwoju płodu kształtuje się układ nerwowy. W prawidłowych warunkach do zamknięcia cewy nerwowej dochodzi w około 28 dniu ciąży, co oznacza, że dostarczanie kwasu foliowego jest istotne zwłaszcza na początku ciąży.
Czy nadmiar kwasu foliowego jest groźny?
Nadmiar witaminy B9 w organizmie może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Dlatego w przypadku suplementacji kwasem foliowym zaleca się, aby dawkowanie było konsultowane z lekarzem. Pomoże on w doborze odpowiedniej dawki dobowej na podstawie przeprowadzonych badań krwi pod kątem poziomu folacyny.
Źródła kwasu foliowego w diecie
Głównym źródłem kwasu foliowego powinna być prawidłowa i zróżnicowana dieta, która dostarczy wszystkich potrzebnych witamin i minerałów w tym właśnie witaminy B9. Obfitujące w kwas foliowy źródła pokarmowe to przede wszystkim ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak, sałata, kapusta, brokuł oraz groszek. Źródło kwasu foliowego stanowią również niektóre orzechy i pełnoziarniste produkty zbożowe. Witamina B9 występuje w nasionach roślin strączkowych, na przykład soi oraz fasoli. Folacynę zawierają niektóre owoce, między innymi banany, jabłka i pomarańcze. Warto mieć na uwadze, że kwas foliowy ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury i ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Z tego powodu najlepiej spożywać świeże, surowe pokarmy, na przykład surówki, duszone lub krótko gotowane warzywa. Aby zwiększyć przyswajalność witaminy B9, komponuj posiłki razem ze składnikami obfitującymi w witaminę C.
Suplementacja kwasu foliowego
W przypadku kiedy nasza dieta jest uboższa, niż powinna i nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej ilości witamin, lekarz może zalecić dodatkową suplementację. Co nie stanowi reguły w przypadku wszystkich suplementów, akurat kwas foliowy jest szczególnie dobrze przyswajalny w formie syntetycznej – aż 2 razy lepiej od żywności. Z tego powodu osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę B9 zaleca się wdrożenie suplementacji kwasu foliowego. Ponadto według zaleceń ekspertów kwas foliowy powinny suplementować również kobiety planujące ciążę i będące w ciąży. Przykładem produktu z kwasem foliowym jest Actifolin, który zawiera złożone źródło folianów: kwas foliowy i aktywną formę folianu IV generacji. Formuła suplementu diety uwzględnia specyficzne potrzeby kobiet, których organizm ma problem z prawidłowym przyswajaniem kwasu foliowego. Pomimo suplementacji nie należy rezygnować ze zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia. Codzienny jadłospis nadal powinien uwzględniać źródła kwasu foliowego.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Należy pamiętać, że zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.
Spis treści