Skip to main content
Strefa wiedzy » WItaminy » Gdzie występuje witamina B2?

Witamina B2, inaczej nazywana ryboflawiną, należy do witamin z grupy B. Ma istotny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, oddziałując między innymi na Twój wygląd oraz samopoczucie. Z tego względu warto dbać o prawidłową podaż witaminy B2 w codziennej diecie. Jeśli doświadczasz symptomów mogących świadczyć o niedostatecznej podaży  ryboflawiny do organizmu, skonsultuj się z lekarzem. Specjalista może skierować cię na badanie poziomu witaminy B2 we krwi, a na podstawie wyników zalecić ewentualną suplementację.

Witamina B2 – właściwości

Wiele osób traktuje witaminy z grupy B jak jeden związek chemiczny. Warto jednak znać poszczególne z nich i wiedzieć, jakie są ich właściwości oraz źródła pokarmowe, ponieważ mogą one znacznie różnić się między sobą. Jeżeli zastanawiasz się, co to jest ryboflawina, spieszymy ze szczegółową odpowiedzią. Witamina B2 stanowi organiczny związek chemiczny, który składa się z rybitolu i flawiny. Ryboflawina ma postać pomarańczowego lub żółtego proszku i jest rozpuszczalna w wodzie. Ludzki organizm nie posiada zdolności do samodzielnej syntezy ryboflawiny, dlatego konieczne jest dostarczanie jej w ramach codziennej diety. Wśród kluczowych właściwości witaminy B2 należy wymienić:

  • udział w procesach metabolicznych – przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek,
  • uczestnictwo w procesie tworzenia płytek krwi,
  • wchodzenie w skład koenzymów utleniających komórki,
  • wpływ na dostarczanie energii w procesie oddychania,
  • udział w produkcji kortyzolu (hormonu stresu),
  • wpływ na strukturę i funkcjonowanie błon śluzowych: dróg oddechowych, przewodu pokarmowego czy nabłonka naczyń krwionośnych oraz skóry,
  • wsparcie działania insuliny,
  • udział w produkcji neuroprzekaźników i funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • wsparcie gospodarki hormonalnej,
  • wspomaganie funkcjonowania narządu wzroku,
  • pozytywne oddziaływanie na układ odpornościowy.

Niedostateczna podaż witaminy B2 – przyczyny

Niedostateczna podaż witaminy B2 nie jest powszechnie spotykana, ponieważ ryboflawina ma wiele źródeł pokarmowych. U niektórych osób może jednak wystąpić, szczególnie jeśli ktoś zmaga się z m.in.  różnego rodzaju ograniczeniami żywieniowymi, z nadużywaniem alkoholu lub problemami trawiennymi. 

Niedostateczna podaż witaminy B2 – objawy

Mimo, że ryboflawina ma wiele źródeł pokarmowych z różnych przyczyn może jednak dojść do niedostatecznej podaży witaminy B2. Warto obserwować swój organizm i w razie potrzeby zwrócić się do specjalisty w celu przeprowadzenia rzetelnej diagnozy. Twoją uwagę powinny zwrócić w szczególności objawy takie jak:

  • dolegliwości narządu wzroku: światłowstręt, zmętnienie soczewki, gorsze widzenie w ciemności, uczucie piasku pod powiekami,
  • zajady (pękające kąciki ust),
  • nadmiernie łuszcząca się skóra,
  • łojotok i trądzik,
  • problemy skórne,
  • problemy z koncentracją i skupieniem uwagi, 
  • częste zmęczenie, 
  • rozdrażnienie i wahania nastroju,
  • świąd i pieczenie ujścia pochwy, 
  • słabe i łamliwe paznokcie oraz włosy

Lekarz powinien zlecić odpowiednie badania, które pozwolą na postawienie diagnozy oraz podania odpowiednich zaleceń. 

Witamina B2 – źródła pokarmowe

Jeżeli pragniesz zadbać o prawidłowy poziom witaminy B2 w swoim organizmie, dowiedz się, gdzie ona występuje. Zdrowa, zbilansowana dieta stanowi najważniejsze źródło ryboflawiny. .Warto, aby w Twoim jadłospisie występowały zarówno świeże warzywa oraz produkty pełnoziarniste, jak i mięso oraz podroby. W porcji 100 g witaminę B2 zawierają między innymi:

  • wątróbka drobiowa (aż 1800 μg),
  • migdały (78 μg),
  • jaja (54 μg),
  • ser twarogowy (59 μg),
  • mięso: wieprzowe (24 μg), wołowe (25 μg), drobiowe (25 μg),
  • mleko (17 μg),
  • kasza jaglana (38 μg),
  • nasiona słonecznika (35 μg),
  • orkisz (19 μg),
  • brokuły (12 μg),
  • sezam (9 μg),
  • rukola (9 μg).

Podczas komponowania posiłków mających na celu dostarczenie organizmu witaminy B2 warto zwrócić uwagę na fakt, że witamina ta źle reaguje na promieniowanie UV. Produktów spożywczych nie należy zatem nadmiernie eksponować na słońce, na przykład poprzez pozostawianie ich na blacie kuchennym. Ryboflawina nie ulega natomiast degradacji w wysokiej temperaturze, dlatego możesz stosować standardową obróbkę termiczną.

Witamina B2 – dawkowanie

Osoby decydujące się na suplementację witaminy B2 powinny znać zapotrzebowanie swojego organizmu na ten związek chemiczny. Dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę zależy jednak od wieku, płci, masy ciała i innych czynników zdrowotnych. Średnio przyjmuje się, że osoba dorosła potrzebuje 1,4 mg witaminy B2 na dobę. Wyższe zapotrzebowanie na ryboflawinę występuje między innymi w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób pracujących fizycznie, zmagających się z długotrwałym stresem, osób a diecie oraz seniorów. Z tego względu dokładne dawkowanie witaminy B2 warto indywidualnie ustalić z lekarzem.

Witamina B2 w ciąży

Na dostarczanie organizmowi ryboflawiny powinny zwrócić uwagę w szczególności kobiety w ciąży, ponieważ witamina B2 jest potrzebna zarówno przyszłej mamie, jak i rozwijającemu się w jej łonie płodowi. Ryboflawina przyczynia się do prawidłowej odporności, wspomaga procesy krwiotwórcze, a także wspiera rozwój ośrodkowego oraz obwodowego układu nerwowego. Lekarz prowadzący ciążę może zadecydować o suplementacji ryboflawiny na podstawie przeprowadzonych badań krwi. Specjalista może także doradzić w kwestii zdrowych wyborów żywieniowych, które pomogą Ci dostarczyć swojemu organizmowi witaminę B2 w ramach codziennej diety. Jeżeli interesuje Cię ten temat, możesz zapoznać się z artykułem: Zdrowa dieta dla przyszłych mam – jakie produkty wprowadzić, a jakich unikać? Dowiedz się także, jakie badania zrobić, gdy planujesz ciążę i co warto suplementować oprócz ryboflawiny.

Planujesz ciążę
lub jesteś w ciąży?

Wybierz ActiFolin® 0,8 mg

Dowiedz się więcej
ActiFolin® 0,8 mg, dla kobiet planujących ciążę i w ciąży